24 May 0

Кутии за бижута Casa Interior – да съхраним красотата красиво

Автор: Николина Димитрова Публикувано в: ROOT Видян: 1168

Защо кутията за бижута е толкова необходим атрибут, откога датира появата й, и само хранилище за красивите украшения ли е била тя? Бижуто – аксесоар, символ и белег на социална класа и богатство, е част от визуалният стил на всяка известна епоха в историята на човечеството.

Бижутата – вечният символ на богатство и красота

Първите цивилизации с класова структура и обособяването на аристократичната прослойка довели и до огромна трансформация в бижутата -  към по-познатата им днес роля на украшения. В изработката им се включили метал и скъпоценни камъни. И ако използваните в древността животински кости, зъби, мидени черупки, растения и цветя се украсявали с резки и полировка, в епохата на древношумерските и древноегипетските династии “облицовката” на метали и камъни се превърнала в изкуство. Появили се техниките глиптика (резба върху скъпоценен камък) и емайлиране на скъпоценни камъни с пясъчно стъкло, а цветното полихромно стъкло успешно възпроизвеждало бляскавият колорит на скъпоценните камъни.  Бижутерията тогава окончателно се превърнала в привилегия на заможните хора, аристократите и владетелите. Самите бижута се откривали в косите, по лицето и тялото като украса, но и като аксесоар за придържане на сложните прически и облекла – фиби, диадеми, брошки, токи, колани, нагръдници, наколенници и дори златни перуки. Всяко украшение било уникален модел с много висока стойност, който трябвало да бъде съхранен като наследство, спомен и като символ на разкошът и имуществото на всяка династия.

Запазването на злато, сребро, мед, бронз и позлатени сплави непокътнати било трудно, както и гладкият емайл на цветните стъклени мъниста, камъчета, минерали и на скъпоценните камъни. Дори атмосферният въздух предизвиквал окислителни процеси, които потъмнявали и променяли цветът на благородните метали. Въпреки майсторската резба, инкрустиране и емайл, инкрустираните камъни също били склонни към надраскване и олющване при контакт с остри предмети и твърди повърхности. Някои естествени камъни като опал, аметист, топаз, розов и тъмен кварц, аквамарин и др., изгубвали наситеност на цвета при излагане на слънчеви лъчи и силна топлина. Влажността на въздухът пък поразявала структурата на минерали и кристали. Украшенията, символизиращи богатство и класа, се нуждаели от сухи, прохладни и меки “скривалища”, където да запазят красотата, а скъпоценните и полускъпоценни камъни - и лечебните си свойства, с които били известни от древността.
 

Кутията за бижута – от ковчеже до скъпоценност, “пееща” музикална кутийка и будоарен аксесоар

Възможно е съхранението на бижута в ковчежета да е започнало с религиозна цел, именно защото климатичните промени – ниски и високи температури, слънчеви лъчи и влага, променяли видът им, а с тях древните хора смятали, че те губят лечебните си, защитни и “магически“ качества. Първите ковчежета и сандъци “приютявали” накити заедно с късчета злато и сребро и монети, ценни книжа и свитъци. Те били с внушителни размери, обикновено изработени от дърво с метален обков, и се заключвали.

Специалните кутийки за бижута станали популярна вещ в епохата на древноегипетските династии. Оттогава до 19 в. те били предмет на лукса, достъпен единствено за притежатели на скъпи бижута с уникална изработка. От малки сандъчета за скъпоценности, те самите придобили визия на скъпоценност. С направата им се ангажирали най-способните дърводелци, занаятчии и ювелири. Както накитите, специалните кутии за съхранението им символизирали социален статут, което се превърнало в практика през вековете. Те били не по-малко скъпи от съдържанието си, а размерът им се променял според модните тенденции – от джобна кутийка до атрибут тип шкаф или ракла с крачета.

Класическата правоъгълна форма, водеща произходът си от ковчежетата и раклите за скъпоценности, се трансформирала в заоблен и овален вариант. Първоначално, кутията за бижута била изработвана от дърво и благородни метали – злато и сребро, богато декорирани с фина филигранна резба, обков и инкрустации. Изтокът и Средновековието я превърнали в скъпоценен предмет от слонова кост, прозрачно и цветно стъкло, скъпоценни камъни, млечнобял и цветен порцелан с изображения. Подплатата била задължително плътна и мека - сатен, кадифе или копринена вълна предпазвала деликатно всеки материал.

Постепенно бижутерийните кутии се превърнали в типично дамска вещ с множество отделения тип чекмедже, които се заключвали, и атрибути за нанизване на пръстени, впоследствие заместени от стойката-ръка за пръстени. Вътре се появило монтирано към хастарът огледалце. През епохата на Средновековието особено популярна била “пеещата” кутийка за бижута, която по-късно била допълнена с балерина в пирует, въртяща се в тон с мелодията след отключване. Механизмите за автоматично отваряне на кутийките заместили ключалките, а в нея се съхранявали освен бижута и дребни аксесоари от будоарът – козметичната и гардеробна стаичка на дамите – панделки, копчета, изкуствени цветя, парчета плат и дантела, грим и дори дребни дрънкулки.

 

Кутиите за бижута Casa Interiorкласическа и модерна красота в желан от вас цвят

Casa Interior е фирма за мебели, интериорна декорация и аксесоари, и атрактивни подаръци за всеки пол и възрастова група. Особено интригуващ атрибут сред дамските аксесоари са кутиите за бижута – селекция от прекрасни аксесоари с различен дизайн, цветове и размер. Те са най-красивият предмет за тоалетката ви, който ще ви вдъхновява и мотивира ежедневно, и единственият “приятел“, който няма да предаде доверието ви по време на дълъг престой в куфар. Всяка кутийка е с плътно затваряне без риск от проникване на въздух, влага или случайно падане на капака и разпиляване на съдържанието. Част от моделите са оборудван с къса дръжка на капака, която улеснява транспортът им. Размерите и формата им позволяват пренасяне в дамска чанта, раница или малък сак, за да са винаги на разположение.

Аксесоарите са особено подходящи за дами с динамични и сценични професии, които налагат да са постоянно обградени с “арсенал” от козметика, тоалети и подходящите към тях бижута. Преобличайте се в движение, защото можете да си позволите да изглеждате винаги свежо – подходящото бижу е на една ръка разстояние до вас, в удобната кутия Casa Interior с правоъгълна, кръгла или овална форма! Тя е и ефектен подарък, който ще зарадва всяка ваша близка с вкус към красивите вещи и атрактивната стилистика.

Характерна черта на кутиите Casa Interior е висококачествената външна материя, която предпазва красивите предмети така, както те се грижат за украшенията в гнездата им. Кожата и текстилът не се влияят от температурни промени, не са склонни към олющване, нацепване и разкъсване, и не губи блестящият си наситен цвят под влияние на слънчеви лъчи, влага и топлина. Тези бижутерийни кутии са създадени красиви, за да останат красиви и функционални, а големите им размери позволяват съхраняване на пълният ви “арсенал“ от накити, колкото и внушителен да е той.

 

Кутия за път тип куфарче и дамска чантичка

Съхранението на бижута в кутия-куфарче Casa Interior е с всички предимства на класическата правоъгълна кутийка-скъпоценност от миналото. Моделът е с удобна автоматична закопчалка, която открива няколко етажа тип “чекмедже” на разстояние едно от друго, задвижвани от устойчиви метални части. Чекмеджетата са с няколко отделения или единичен рафт с дълбочина и ширина, предвидени за съхраняване на едри бижута като диадеми, масивни колиета и брошки. Всяка кутия е с единично или двойно пространство за пръстени от мека пухкава материя, подобна на дунапрен. В горната предна част на кутията е монтирано задължителното огледало, обезопасено с здраво подшита ивица кожа или текстил, против изплъзване от хастара.

Компактност и пълно оборудване за красива външност описват куфарчетата за бижута, които освен практични са и изключително привлекателни. Изборът във визията варира между стилна външна облицовка от качествена кожа с принт или сатенирана материя в цвят старо злато и сребро, с релефни щампи на рози и геометрични фигури. Кутиите са “облечени“ от външна и вътрешна страна с мек текстил, освен леглата за по-дребни бижута, които са двойно омекотени. Закопчалките са от здрава метална сплав в златист цвят, която придава изискан вид на артикулът.

Кутията-чантичка е по-малка, обикновено на един етаж, със здрава механична закопчалка - скрит клипс или метална плочка. По-ограниченото пространство не отменя присъствието на голямо огледало в горната част. Някои кутии от този вид имат елегантно набрано саше за фиби и аксеоари за коса под огледалото. Налични са модели с отделения за пръстени или само с широко непреградено чекмедже. Визията им е на стилна вечерна чанта с къса дръжка, заоблена или тип “ябълка“. Моделът куфарче и мини чантичка са единствените сигурни хранилища за бижута по време на пътуване. Те са подходящ придружител навсякъде, а скъпоценностите ви ще изглеждат прекрасно и след години динамичен живот, благодарение на уникалната изработка с здрав материал и дебела мека подплата.

За дамите, които предпочитат часовници, са предвидени компактни и плътно “облeчени” с кожа кутии със стъклен капак, метална закопчалка и множество гнезда за ценните тиктакащи устройства. Огледалото е неизменен атрибут и при този тип бижутериен сейф, който също е подходящ при продължително пътуване и динамичен стил на живот.

 

Кутии за домашната тоалетка с декорации

Знаете ли, че светлите цветове въздействат доказано положително върху настроението и тази закономерност е правопропорционална на времето, в което те ви обграждат? Запазете любимите си бижута в прекрасна декоративна кутия с капак в свежи пастелни тонове и флорални мотиви! Подберете я според интериора на спалнята си или собствените си предпочитания, избирайки между бял, нежнорозов и небесносин цвят, допълнени от по-тъмен десен на точки и разкошни цветя, или тематична илюстрация на дамски будоар.

Кутиите в тази категория са в класическа форма на правоъгълник, кръгли или с форма на сърце. Топлината на спалнята предразполага към уют и релакс, съчетаващ се прекрасно с декорация, която пътуването няма да повреди или деформира. Моделите в светли цветове са с красиви панделки в бяло, бледорозово и яркочервено, в зависимост от разцветката на кутията. Те са позиционирани в предната част или върху капакът. Кутия за бижута с панделка Casa Interior е прекрасен подарък за всеки повод, особено в комбинация с подходящо бижу вътре.

Капацитетът на правоъгълните модели е по-ограничен от куфарчетата с автоматични закопчалки. Те са на един етаж, но отделенията за пръстени обособяват повече отделения. Огледалото е неизменен атрибут на правоъгълната и сърцевидна кутия. То липсва при част от кръглите бижутерийни кутии.

В селекцията се откриват варианти с капак с ефектна тигрова окраска от пайети, и с напълно семпла облицовка от пайети. Блестящите декоративни елементи са едри и здраво пришити, а материалът на кутията е солиден и украсен с релеф тип резба, по пример на аристократичните бижутерийни кутии от дървесина. Те са правоъгълни или кръгли, с единично отделение без огледало, в жълто-кафява и сивосиня тоналност. Всеки модел е наличен в няколко размера.

 

Кутийки за хапчета и огледала

В Casa Interior нито един дамски аксесоар не е подценен като маловажен, затова в селекцията ни не са пропуснати модерни дамски кутии за хапчета. С компактен размер и автоматично отключване, те с вид на кръгло джобно огледалце. Външната част е от лъскава неръждаема метална сплав, а отвътре се намират кръгло огледалце и няколко отделения за необходимите ви медикаменти, витамини или хранителни добавки. Дискретност, устойчивост и красив външен вид – стилът на Casa Interior, отличават малките кутийки, които се побират в джоб на дреха с всякакъв размер.

Категорията разполага и със сгъваеми двойни огледалца в същият размер, както и с големи козметични огледала със стабилна метална стойка и въртящ се дизайн. Изберете артикулите, които ви правят по-красиви, уверени и вдъхновени в собствените ви очи!

Остави коментар

Въведете Вашето име
Адрес на е-поща
Коментар
Код
Онлайн магазин от StanCart
CASA INTERIOR - Аксесоари и декорация за дома © 2024